رد شدن به محتوای اصلی

داستانی از رنج روزنامه‌هاي ايران ، 153 سال پس از زایش آن

آسيب‌شناسي جدي در اقتصاد مطبوعات كشور بايد با عنايت به رسالت اصلي مطبوعات كه همان اطلاع‌رساني صحيح و دفاع از حقوق شهروندان و انجام مسووليت اجتماعي است صورت بگيرد و چرايي اين نكته كه علاوه بر مشكلات مادي، اشتغال افراد غيرحرفه‌يي در راس هرم مديريتي مطبوعات هم به آسيب جدي منجر شده، مورد بررسي قرار گيرد و بهترين راه برون‌رفت از چنين فضايي مطرح و اجرايي شود.

به نظر مي‌رسد توسعه‌ي آموزش‌هاي حرفه‌يي روزنامه‌نگاري و خارج كردن فضاي مطبوعات كشور از سياسي بازي افراطي مي‌تواند مردم را دوباره با مطبوعات آشتي دهد؛ مطبوعاتي كه تيراژ بسيار پايين و نامتناسب آن با جمعيت كل كشور نشان دهنده مشكلات اين حوزه است.

به عقيده كارشناسان اين كه رسانه‌يي به هيچ نهاد دولتي، غيردولتي و اقتصادي وابستگي نداشته باشد، شرايط ايده‌آلي است و شايد دستيابي به چنين وضعيتي خيلي خيلي دشوار باشد اما مي‌توان تصور كرد كه با حمايت معنوي نهادهاي ذي‌ربط نظير وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، قوه‌ي قضاييه، شوراي عالي انقلاب فرهنگي و غيره مجموعه‌اي از مطبوعات مستقل پا بگيرند كه اداره آن‌ها توسط روزنامه‌نگاران و به‌صورت تعاوني باشد.

*نوع طراحي اقتصاد مطبوعات

حسينعلي افخمي - استاد ارتباطات - يكي از مشكلات مطبوعات كشور كه مانع از كار حرفه‌يي آنان مي‌شود را مشكلات اقتصادي عنوان و اظهار كرد: در كشور ما اقتصاد مطبوعات طوري طراحي شده كه استقلال را از آنان مي‌گيرد و اين نبود استقلال در كار مطبوعات امنيت شغلي در اين حوزه را پايين مي‌آورد.

وي با بيان اين كه در كشور ما مرز بين مطبوعات حزبي، تجاري و دولتي مشخص نيست و اين برروي عملكرد حرفه‌يي رسانه و مطبوعات تاثير منفي مي‌گذارد، گفت: در حوزه مطبوعات در بخش توزيع و دكه هم مشكلاتي وجود دارد، به نحوي كه توزيع عادلانه‌اي در سطح كشور براي روزنامه‌ها و نشريات صورت نمي‌گيرد آنچنانكه روستاها به طور كل از دسترسي به مطبوعات محروم هستند و شهرستان‌هاي كوچك با تاخير به روزنامه‌هايي كه بايد به روز دريافت كنند، مي‌رسند.

*فضاي مناسب رسانه‌يي مستلزم چيست؟

بخشي از مشكلات اقتصاد مطبوعات با حمايت‌هاي دولت، بخشي از طريق پر كردن خلاءهاي قانوني موجود و بخش ديگر نيز با رفع فشارهايي كه در برهه‌هاي زماني مختلف به شكل‌هاي گوناگون مثل كمبود كاغذ و اعمال سليقه در عملكرد رسانه‌ها و نيز ترديد و نگراني خود مطبوعات كه آن‌ها را وادار به خودسانسوري كرده و از كار حرفه‌يي دور مي‌كند، حل خواهد شد.

دكتر اميدعلي مسعودي - استاد ارتباطات - با تاكيد بر اين كه اصلاح اقتصاد در مطبوعات كشور موجب تحول اساسي در اين حوزه مي‌شود، تصريح كرد: در حال حاضر مردم با حضور در فضاي مجازي و تبادل اطلاعات در وبلاگ‌ها از مخاطبان منفعل به فعال تبديل شده‌اند و با اين پيشامد مي‌توان گفت مطبوعات در حال حاضر وضعيت دشواري دارند چرا كه جذب اين مخاطبان كار سختي است.

آنچه در حال حاضر به‌عنوان مشكل بزرگ در فضاي روزنامه‌نگاري كشور وجود دارد شامل ضعف توليد محتوايي، نبود تناسب محتوا با نيازهاي روز و نبود امنيت شغلي روزنامه‌نگاران، متاثر از چند عامل است كه مهمترين آن‌ها اقتصاد مطبوعات است.

*تناسب جمعيت باسوادان با تيراژ مطبوعات

اما يك مدير مسوول روزنامه يكي از مهم‌ترين مشكلات مطبوعات را نبود تناسب جمعيت افراد باسواد كشور، با تيراژ مطبوعات دانست و گفت: ناهمخواني و ناهماهنگي اين دو ريشه‌هاي متعددي دارد.

بيژن مقدم اظهار كرد: مناطقي در سراسر كشور وجود دارد كه دسترسي به مطبوعات براي مردم امكان‌پذير نيست و يا در بخش‌هايي علاقه‌مندي به مطالعه وجود ندارد زيرا در فرهنگ ايراني ميل به شنيدن بسيار بيش‌تر از ميل به خواندن است. به همين دليل در ديدارهاي خود هميشه مي‌پرسند چه خبر؟ و تفاوت ما با كشورهاي جهان كه مطبوعات از تيراژ بالايي برخوردار هستند در همين است.

او معتقد است كه يكي از راه‌هاي افزايش تيراژ مطبوعات، رشد ميل به خواندن در بين اقشار مختلف جامعه و تغيير عادت فرهنگي آنان در نوع دريافت اخبار است؛ مشكل ديگر مطبوعات اقتصاد ضعيف آن‌هاست كه البته برخي استثناءها نيز در اين بين وجود دارد؛ برخي از روزنامه‌ها هيچ پشتوانه اقتصادي ندارند، هرچند برخي، اساسا نبايد وارد حوزه نشر مطبوعات مي‌شدند.

شواهد نشان داده كه هركس به خود اجازه داده است با اندك سرمايه‌اي در بخش كادر حرفه‌يي و نيز مالي وارد عرصه روزنامه شود؛ بعد از چندوقت با صرف سرمايه اوليه به دليل نبود حمايت مالي و نبود كاغذ، نوآوري‌هاي خود را از دست داده و روزنامه‌اي را منتشر مي‌كند كه از نظر عملكردي ضعيف بوده و مخاطب خود را از دست مي‌دهند و شايد همين امر باعث بالا بردن مطبوعات در كشور ما از نظر كمي و پايين بودن كيفيت آن‌هاست.

امروزه پول را در كار مطبوعات تعيين‌كننده عنوان و با اشاره به تخصيص يارانه‌ها از سوي دولت به مطبوعات است؛ سياست كمك به مطبوعات در تمام دولت‌ها به اشكال و با نوسانات مختلف وجود داشته است؛ برخي با تخصيص كاغذ و برخي اعطاي يارانه نقدي به حمايت از فعالان اين عرصه پرداختند.

در بازار رقابتي مطبوعات، آن‌هايي كه امكانات پايه‌اي بهتر و نيروي انساني كارآمد و حرفه‌يي دارند از ديگران پيشي مي‌گيرند، البته روزنامه‌هاي جديدي بودند كه به‌دليل تنوع خبري و نوع اطلاع‌رساني خاصي كه به جذب مخاطب منجر مي‌شود، توانستند بين روزنامه‌هاي با سابقه بقاي خود را تضمين كنند.

ميزان استقبال مردم از مطبوعات وابسته به محتوا، شكل و نوع وظيفه‌شناسي مسوولان روزنامه در مواجه با مخاطبان است و با توجه به نوع خبررساني آنلايني كه با افزايش ضريب نفوذ اينترنت مخاطبان زيادي را به خود اختصاص داده و همچنان اين روند رو به رشد خواهد بود، بنابراين روزنامه‌ها بايد حتما نوع فعاليت خود را تغيير دهند و به طور مثال از خبر محوري به تحليل‌محوري سوق پيدا كنند. ضمن اينكه توجه همه گروه‌هاي سني را مدنظر قرار دهند به طوري كه روزنامه فقط به پدر خانواده اختصاص نيابد.

اما گروهي از روزنامه‌ها نيز هستند كه براي يك ارگان خاص عمل مي‌كنند و معمولا دوام ندارند. يعني بعد از گذشت زماني چند دچار چالش مي‌شوند زيرا ساختاري كه به توليد يك روزنامه منجر مي‌شود اجازه هماهنگي با يك ارگان را نمي‌دهد. بنابراين روزنامه‌ كار خود را انجام مي‌دهد، تا زماني كه از سوي ارگان مربوطه تذكري مبني بر اين كه مطالبي كه منتشر مي‌شود با مواضع ارگان سازگار نيست، دريافت مي‌كند.

وابستگي اقتصادي برخي از روزنامه‌ها به اين معني است كه حزب يا ارگان وابسته را موظف به حمايت همه جانبه از روزنامه مي‌كند. در كل معمولا روزنامه‌ها به حدي از خود كفايي رسيده‌اند.

*فضاي مناسب كلي مطبوعات

فضاي كلي مطبوعات مي‌تواند بهتر از اين باشد. از نظر قانون درحوزه اطلاع رساني هيچ محدوديتي وجود ندارد و آزادي بيان به نحو قابل قبولي در قوانين ما پيش‌بيني شده است با اين وجود وضع كنوني مي‌تواند بهتر از اين باشد. در يك آسيب‌شناسي از مطبوعات به اين نتيجه مي‌رسيم كه متاسفانه نقش دولت‌ها در نحوه اطلاع‌رساني پررنگ است و اين شايد به لحاظ ساختار نشريات ماست كه به طريقي به نهادهاي دولتي وشبه دولتي متصل هستند و اين مانع از رقابت واقعي بين نشريات و مطبوعات بخش دولتي و خصوصي و در نتيجه دوري از ار حرفه يي مي‌شود.

علي‌اصغر محكي - مدير مسوول روزنامه‌ي همشهري - اقتصاد مطبوعات را برآيند هزينه‌ها و درآمدها دانست و گفت: در وضعيت فعلي از بين روزنامه‌ها به جز چند مورد خاص، بين هزينه‌ها و درآمدها تعادلي وجود ندارد. به دليل بالا بودن هزينه‌ها از درآمد، مطبوعات بايد به كمك يارانه‌هاي دولتي و يا ساير فعاليت‌ها كسري درآمد خود را جبران كنند.

به گفته او در چنين وضعيتي دريافت يارانه دولتي فعاليت‌هاي غيرمطبوعاتي و دريافت كمك مالي از نهادهاي اقتصادي و سياسي، خلاف استقلال حرفه‌يي مطبوعات است و شديدا بر انجام رسالت حرفه‌يي و نيز آزادي بيان تاثير مي‌گذارد.

در شرايطي كه در حال حاضر دولت از طريق اعطاي يارانه به مطبوعات سعي در كنترل و مديريت محتواي آنان دارد، رسانه‌هاي منتقد دولت سهم ناچيزي از يارانه‌ها دريافت مي‌كند و رسانه‌هاي مدافع و تبليغ‌گر بيش‌ترين يارانه‌ها را به خود اختصاص مي‌دهند. تداوم چنين شرايطي به گفته محكي موجب خواهد شد كه رفته‌رفته مطبوعات مستقل و منتقد در تنگناي اقتصادي زمين‌گير شوند و مردم نتوانند از مطبوعات به عنوان ركن چهارم دموكراسي انتظار برآوردن نيازهاي واقعي خبري و اطلاعاتي خود را داشته باشند؛ به‌عبارت ديگر تداوم اين فضا منتهي به رواج مطبوعات مديحه‌سرا خواهد شد.

به گفته كارشناسان اقبال مردم به مطبوعات زماني بالا مي‌رود كه نشريات را مدافع واقعي حقوق خود و رسانه بي‌طرف اما متعهد نسبت به مسئوليت اجتماعي خود ببينند؛ مسلما در فضايي كه شرايط كافي براي نقد و نيز توليد مقالات، مطالب سودمند و مورد نياز مردم وجود نداشته باشد نمي‌توان انتظار تيراژ بالا را نيز داشت و بايد با بازنگري در قوانين مطبوعاتي و نيز مهيا كردن فضا و شرايط بيان آزادانه منطبق با آزادي‌هاي تصريح شده در قانون اساسي مطبوعات را به سمت نقل واقعيات اجتماعي سوق داد. از سوي ديگر امنيت شغلي و نيز اقتصاد قابل توجيه براي انتشار مطبوعات فراهم شود.

وجود مطبوعات مستقل آزاد و كثرت‌گرا كمك خواهد كرد تا حقوق شهروندان ايفاد گردد و شرايط براي توسعه پايدار و دفاع از منافع ملي و مسائل اجتماعي بيش از پيش فراهم شود؛ در غير اين صورت وجود نشريات وابسته به نهادهاي دولتي و اقتصادي نمي‌تواند گره‌گشاي مسائل امروز ما باشد.

نظرات

پست‌های معروف از این وبلاگ

کتاب سیصد جمله و بازار سنتی کتاب ایران در پایان راه

سیصد جمله مجموعه ای از سخنان قصار و کوتاه ارد بزرگ ، فردریش نیچه و جبران خلیل جبران برای مطالعه کتاب به چهار لینک زیر مراجعه کنید بخش نخست کتاب سیصد جمله از ارد بزرگ ، فریدریش نیچه و جبران خلیل جبران بخش دوم کتاب سیصد جمله از ارد بزرگ ، فریدریش نیچه و جبران خلیل جبران سیصد جمله - ارد بزرگ ، فردریش نیچه و جبران خلیل جبران بازار سنتی کتاب ایران در پایان راه امروز صبح عازم مرکز شهر و فروشگاه های کتاب خیابان انقلاب شدم بازار نشر هم قسمتی از پیکره ناقص فرهنگی ماست . با چند ناشر و کتاب فروش صحبت کردم . یکی از آنها می گفت تجدید چاپ ها براساس تیراژ واقعی فروش کتاب نیست. کتابی را در دست گرفت و گفت این کتاب از نشر اول آن است که مربوط به سال قبل است اما هم اکنون چاپ یازدهم آن هم آمده و در بعضی از کتاب فروشی ها هست . به او گفتم چطور ؟ اگر این کتاب این قدر فروش داشته که به چاپ یازدهم رسیده پس شما چطور نسخه اولیه آن را می فروشید و او در پاسخ گفت مسئله همین جاست چون این تیراژ را مردم نخریده اند بلکه سازمان های دولتی خاص بر اساس افکار خود نسخه های بسیاری را پیش خری

نامداران ارتباطات همراه هدست بلوتوث STONE جبرا را رونمايي كرد

هدست بلوتوث STONE آخرین محصولات جبرا با حضور مدیران ارشد این شرکت و شرکت نامداران ارتباطات همراه رو نمایی شد. این محصول با حذف طرح‌های سنتی هدست بلوتوث نسل جدیدی از این فناوری را برای ارائه به کاربران همراه خواهد داشت. هدست بلوتوث STONE هم‌اکنون در تمامی نمایندگی‌های فروش شرکت نامداران ارتباطات همراه در سر تا سر ایران عرضه می‌شود. بدنه این هدست بلوتوث به گونه‌ای طراحی شده که به طور خاصی گوش را در بر می‌گیرد. جبرا Stone به همراه یک شارژر بی‌سیم قابل حمل عرضه شده که تمامی آن به آسانی در کف دست جای می‌گیرد. کافی است هر جا شارژ هدست تمام شد، برای شارژ، داخل شارژر بی‌سیم قرار داده شود. یکی از ویژگی‌های متمایز این محصول نسبت به سایر مدل‌های قدیمی، استفاده از فناوری حذف نویز (™Noise Blackout) و دسته میکروفون است. به گزارش خبرنگار ايتنا از اين مراسم، طی این نشست «مارتین روبرت هرلوف» مدیر بازاریابی جبرا ضمن ابرازخرسندی فراوان از اختراع این محصول گفت: «طرح و ویژگی‌های انحصاری جبرا Stone نگرش مصرف‌کنندگان تلفن همراه را در مورد هدست‌های بلوتوث تغییر خواهد داد.» به گف

10 ایده برای کمک به اداره زندگی پرمشغله‌

ساده کردن زندگی لزوماً به این معنی نیست که از چیزهایی که می خواهید در زندگی، بگذرید. درواقع، دقیقاً متضاد این است. ساده کردن زندگی به شما زمان بیشتری برای انجام کارهایی که وقت و انرژی برایشان می خواهید، می دهد (مثل ورزش، کتاب خواندن یا شرکت در یک کلاس آموزشی). این ایده ها را امتحان کنید تا زمان، هزینه، پشتیبانی و فضای بیشتری در زندگی پرمشغله تان ایجاد کنید. 1. یک عادت جدید در خودتان ایجاد کنید و آنرا به سایر اعضای خانواده هم آموزش دهید: هیچوقت بدون اینکه چیزی با خود ببرید اتاق را ترک نکنید. مثلاً اگر در طول شب می خواهید از اتاق نشیمن به آشپزخانه یا اتاق خواب بروید، وسیله ای که باید به محل خود برگردانده شود را در راه با خود ببرید. 2. اگر خانواده پرجمعیتی دارید که تعداد زیادی باید از یک حمام و دستشویی استفاده کنند، برای هرکس یک سبد مخصوص درنظر بگیرید که وسایل مخصوص حمام خود را در آن نگه دارند و حتماً پس از استفاده آنرا به اتاق خود برگردانند. درست مثل زندگی در خوابگاه های دانشجویی. اینکار باعث می شود فضای حمام شلوغ و بی نظم نشود و هرکس به راحتی از وسایل خود استفاده کند و جروبحثی هم پیش ن